Kwekersrecht versus Octrooirecht: Wat zijn de verschillen?

Dit artikel bespreekt de verschillen tussen kwekersrecht en octrooirecht in Nederland. Het octrooirecht biedt bescherming aan door mensen ontwikkelde uitvindingen, zoals nieuwe technologieën, die gedetailleerd beschreven kunnen worden en waarvan de nieuwheid vervalt bij openbare bekendmaking vóór de aanvraag. Kwekersrecht daarentegen beschermt nieuwe plantenrassen, die minder voorspelbaar zijn en waarvan de nieuwheid enkel verloren gaat als het ras voor commerciële doeleinden toegankelijk wordt.

Kwekersrecht versus Octrooirecht: Wat zijn de verschillen?

In Nederland biedt het kwekersrecht bescherming aan nieuwe plantenrassen, een beetje vergelijkbaar met hoe een octrooi bescherming biedt aan uitvindingen. Maar er zijn ook belangrijke verschillen tussen deze twee vormen van bescherming.

Een octrooi beschermt een uitvinding die volledig door mensen is ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw apparaat of een technologie. Zo’n uitvinding kan precies worden beschreven en op dezelfde manier worden nagebouwd. Omdat het volledig door menselijke handelingen ontstaat, kan een octrooi daarom ook makkelijk geheim worden gehouden tot de aanvraag.

Het kwekersrecht werkt anders. Dit recht beschermt een plantenras, dat wel door mensen wordt beïnvloed, maar in de kern nog steeds een natuurproduct is. Plantenrassen laten zich niet altijd precies beschrijven en kunnen zich soms op een andere manier ontwikkelen dan verwacht. Dat maakt ze minder voorspelbaar dan industriële uitvindingen.

Het verschil in ‘nieuwheid’

In het kwekersrecht gaat het bij ‘nieuwheid’ erom of het plantenras al vóór de aanvraagdatum door de kweker of met zijn toestemming is verkocht of beschikbaar is gesteld met als doel het ras te verkopen. Als het ras aan anderen wordt gegeven zonder winstoogmerk, dan is dat niet nadelig voor de nieuwheid van het ras. Het probleem met de nieuwheid ontstaat dus pas als planten of plantendelen voor iedereen toegankelijk zijn geworden. In het octrooirecht is dit anders: daar geldt dat de nieuwheid van een uitvinding verloren gaat zodra de uitvinding vóór de aanvraagdatum openbaar is gemaakt.

Daarnaast moeten kwekers vaak openlijk experimenteren om een nieuw plantenras te ontwikkelen, wat betekent dat hun werk minder makkelijk geheim kan worden gehouden. Hierdoor is er een ander begrip van ‘nieuwheid’ nodig bij kwekersrecht dan bij een octrooi.

Benieuwd naar meer details over de verschillen en hoe deze in de praktijk werken? Blijf onze artikelen volgen voor een verdere duik in de wereld van plantenveredeling en kwekersrecht.

Vragen?

Maak vrijblijvend
een afspraak

Meer nieuws